Domowa frużelina z porzeczki, czyli owoc w żelu

Frużelina
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Sezon na porzeczki uznają za rozpoczęty. :-D  Dziś zerwałam pierwsze plony i zastanawiałam się co z nich zrobić. Po krótkiej chwili namysłu postawiłam na frużelinę, czyli owoce w żelu. Niezastąpiony dodatek do lodów, deserów, ciast, kremów i goftów. Wiem, że można kupić gotowy produkt, ale zapewniam, że własna frużelina będzie niesamowita. Pyszna, słodka i własna ;-)

Składniki:

  • 250g porzeczek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Przygotowanie:

 Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.

 W rondelku wymieszaj owoce z 3 łyżkami cukru. Podgrzewaj na średnim palniku, aż do rozpuszczeniu cukru.

 Dodaj sok z cytryny oraz zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody. Całość wymieszaj, zagotuj i zdejmij z gazu.

 Do gorących owoców dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Rondelek znów postaw na palniku, cały czas mieszaj zawartość i podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadź do wrzenia! Zdejmij z palnika rondelek i odstaw do wystygnięcia zawartości.

 Ciepła frużelina jest dość rzadka, ale gdy ostygnie, zestali się i będzie mieć konsystencję żelu z owocami.

 Jeśli jednak wystudzona frużelina będzie zbyt gęsta, to wlej do niej troszeczkę wrzącej wody i wymieszaj.

Rzadką frużelinę uratujesz podgrzewając ją w kąpieli wodnej/mikrofalówce i wzbogacając ją napęczniałą żelatyną.

Daj znać, jaką frużelinę lubisz najbardziej i do czego ją dodajesz.

Życzę smacznego dnia! :-D

 

17 komentarzy do “Domowa frużelina z porzeczki, czyli owoc w żelu

  1. Porzeczek jako tako nie lubię, ale taką pyszną, domową frużeliną bym nie pogardziła. Samej brakuje mi zapału i chyba chęci (oprócz tych do jedzenia) aby samej przygotowywać przetwory i różne dodatki :( chociaż… ostatni mój sukces to kandyzowana skórka pomarańczy :D

  2. Czy jest jakaś inna opcja dla żelatyny? Raz próbowałam i nie potrafię jej chyba prawidłowo przygotować (powstały mi grudki). Mam dwie lewe ręce do przetworów ale chciałabym to w końcu zmienić. :)

  3. Uwielbiam orzeczki, to smak dziecinstwa. moglam nic innego nie jest caly dzien, tyle ich było na ogródku, przepis na pewno wyprobuje, dzieki

  4. Bardzo smakowicie:) Co roku moi rodzice mają problem z wykorzystaniem porzeczkowych „plonów”. Już wiem, co im poradzić:)

  5. Pamiętam, że kiedyś mieliśmy kilka krzewów porzeczek. Niestety, wtedy ich nie docenialam i nie jadłam. Teraz, kiedy już nie mam ich w ogródku bardzo je polubiłam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>