Małe damy w kuchni – czyli śniadaniowe babeczki z żółtym serem i boczkiem

babeczki
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Dzień dobry, przygotowałam dla Ciebie pyszne babeczki z żółtym serem i boczkiem.:-)

Idealne na piknik, śniadanie, kolacje, czy jako przekąska w pracy. Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach – uwaga, on uzależnia! :-D

Babeczki mają chrupiącą rumianą skórkę i niezwykle miękki, soczysty środek.

Oszalałam na ich punkcie i liczę, że tą kulinarną radością zarażę również Ciebie.

Składniki:

  • 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach,
  • 200 g posiekanego w kostkę boczku,
  • 250 ml mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy – pokrojonych w kostkę,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • ½ posiekanej czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

Przygotowanie:

    1. Boczek i cebulę zarumień na patelni.
    2. Jajka, cukier i sól ubij mikserem.
    3. Następnie dodaj do masy jajecznej mleko i całość połącz.
    4. Do oddzielnej miski dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia, ser oraz suszone pomidory i wymieszaj.
    5. Połącz ze sobą suche składniki z masą jajeczną. Jeśli robisz to mikserem, to uważaj, bo ciasto będzie dość gęste.
    6. Do masy dodaj zarumieniony boczek z cebulką oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
    7. Ciasto wlej do papilotek na muffinki do ¾ ich wysokości i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 -35 minut w 160˚C (termoobieg).

     

    Wystudzone babeczki doskonale smakują z salsą z pomidorów:

    Pokrój w kostkę pomidory, dodaj zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i przypraw solą morską, kolorowym pieprzem oraz oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

    Moi domownicy jedzą je również z serkiem typu philadelfia. Jak widzisz możliwości jest wiele. Ale na końcu jest zawsze doskonały smak. :-D

     

    Życzę smacznego dnia! ;-)

    babeczki

    19 komentarzy do “Małe damy w kuchni – czyli śniadaniowe babeczki z żółtym serem i boczkiem

    1. Obecnie mam wiele wolnego czasu, żeby móc eksperymentować w kuchni, dlatego z miłą chęcią wypróbuję ten przepis, bo wydaje się być ciekawy, a co najważniejsze efekt końcowy pyszny ;)

      • Kulinarne eksperymenty, to coś napiękniejszego w gotowaniu i pieczeniu:) Zawsze można odkryć nowe smaki i połącznia :)
        Życze miłego gotowania :)

    2. Lubię takie wariację robić na śniadania w weekendy. W tygodniu mam za dużego lenia.
      Przepis mi się bardzo podoba, więc myślę, że wypróbuję je w niedziele.

      • Ja dziś rano miłam więcej wolnego czasu niż zwykl,e dlatego się skusiłam:) Aromat piekących się bułeczek skutecznie obudził pozostałych domowników i zwabił ich do kuchni ;)

    3. Do tej pory, zajadałam jedynie babeczki podawane na słodko. Z kremem, czekolada i posypkami. Te mnie zaintrygowały, świetna przekąska na podwieczorek :)

      • Na słodko również uwielbiam babeczki :) Ale tym razem przygotowałam wytrawne – alternatywę dla kupnego pieczywa. W łatwy sposó można sprawić radość rodzinnie podczas wspólnego śniadania:)

    4. Wyglądają pięknie, a mogę się założyć, że tak samo smakują. Bardzo fajny pomysł na posiłek rodzinny. Z chęcią kiedyś wypróbuję. W mojej karierze robiłam już babeczki pizzowe i były w nich np. oliwki – również polecam :)

      • Myślę, że ciasto pod te babeczki przyjmie jeszcze wiele dodatków;) Następnym razem dodam oliwki i paryczki:) Dziękuję za inspiracje :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>