Baba Ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana

pasta z bakłażnana z warzywami
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Dzień dobry!

Mamy dziś piękny słoneczny dzień, więc zapraszam na słoneczną i kolorową przekąskę – pastę z bakłażana. Świetnie sprawdzi się, jako dip do chrupiących warzyw, smarowidło do pieczywa, tortilli, czy jako dodatek do makaronu.

 

Składniki:

- 1 bakłażan,

- 1,5 łyżki soku z cytryny,

- 1,5 łyżki pasty tahini,upieczony bakłażan

- kilka suszonych pomidorów z zalewy,

- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,

- pół łyżeczki soli,

- 5 listków bazylii

 

 Przygotowanie:

1. Bakłażana włożyć do piekarnika i piec w całości przez około 20 – 25 minut w temperaturze 235°C.

2. Upieczonego bakłażana ostudzić i zblendować z pozostałymi składnikami.

pasta z bakłażana

Prawda, że proste?

Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak tylko sięgnąć po tę pyszną pastę i schrupać ją z warzywami.

Pasta z pieczonego bakłażana świetnie sprawdzi się, jako przekąska, czy dodatek do kolacji lub śniadania.

 

Życzę smacznego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>