Rabarbarowe racuszki – sezonowy zawrót głowy :)

racuszki-na-liściach-rabarbaru
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Dzień dobry w ten piękny i ciepły dzień :-D

W tak cudowną pogodę do szczęścia brakuje tylko odrobiny czegoś słodkiego ;-) .

Zapraszam na proste racuszki z sezonowym rabarbarem. Przygotowałam specjalnie dla Ciebie dużą porcję – idealną na słodki obiad lub spory deser dla gromadki łasuchów.

Ciasto jest super proste w przygotowaniu – bez drożdży za to ze smakiem ;-)

Składniki:

- 400 g mąki pszennej,ciasto

- 2 szk. Kefiru,

- 3 jajka,

- 400 g pokrojonego młodego rabarbaru,

- masło klarowane do smażenia,

- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

- szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Starannie połączyć mąkę z kefirem, jajkami, solą i sodą.
  2. Do ciasta dodać rabarbar i dokładnie wymieszać.
  3. Smażyć (na maśle klarowanym) niewielkie porcje z obu stron na złoty kolor.

 racuszki - pełna porcja

Tak przygotowane racuszki genialnie smakują na ciepło.

Na zimno również są niezłe – uwielbiam je w każdej postaci!

 

Ewentualnie można przed podaniem posypać je cukrem pudrem, ale dla mnie to zbytek.

Same z siebie są wystarczająco słodkie.

Spróbuj i sam oceń, czy trzeba je jeszcze dosładzać.

 

Życzę smacznego dnia!

Zapraszam również na muffinki z rabarabrem

Muffinki z rabarabarem i truskawakami

 

 

 

 

 

 

Zobacz też racuszki z dyniąRacuszki_Zjem Cię

10 komentarzy do “Rabarbarowe racuszki – sezonowy zawrót głowy :)

    • Jeśli będzie Pani formować racuszki łyżką, to z podanych ilości produktu powinno wyjść ok 25 szt, racuszków średniejwielkości – takich jak na zdjęciu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>