Łosoś po kreolsku – dostojna wersja ryby w sosie pomidorowym

łosoś po kreolsku
4 Flares Facebook 0 Google+ 4 Filament.io Made with Flare More Info'> 4 Flares ×

Dziś zapraszam na szybkie, zdrowe i smaczne danie – łososia po kreolsku.

Rybę skąpiemy w soku z cytryny, a na koniec zanurzymy w sosie pomidorowym i będziemy ją dostojnie piec. Prawda, że proste? :-D

 

Danie nie tylko dla amatorów ryb.

Rozsmakują się w nim dorośli ceniący swoją sylwetkę.

A dzieci pokochają je za delikatny smak.

 

Składniki:

  • 2 filety z łososia,
  • sos z cytryny
  • 1 posiekana cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorków,
  • tymianek,
  • liść laurowy,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz

 łosoś po kreolsku

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek delikatnie poddusić 1 cebulkę, następnie dodać pomidory z puszki, doprawić tymiankiem, listkiem laurowym, natką pietruszki oraz solą i pieprzem.
  2. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 15 min. Jeśli macie dużą rybę, to można użyć 2 puszek z pomidorami. W sezonie letnim lepiej sprawdzą się własne pomidorki:)
  3. Łososia suto skropić sokiem z cytryny i polać sosem pomidorowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec w zależności od wielkości ryby 20-30 min.

 

Świetne dania zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Doskonale komponuje się z brązowym ryżem oraz blanszowanym brokułem.

 

Dla mnie to obiad idealny, gdy nie mam czasu na gotowanie. Łosoś praktycznie sam się piecze, my musimy tylko zadbać o sos pomidorowy.

 

To co? Pieczemy łososia w sosie pomidorowym? ;-)

 

Życzę smacznego dnia! :-)

42 komentarze do “Łosoś po kreolsku – dostojna wersja ryby w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>