Kokosowy pudding chia z mango – kusi i pobudza zmysły

pudding chia z mango
1 Flares Facebook 0 Google+ 1 Filament.io Made with Flare More Info'> 1 Flares ×

Pudding z nasionami chia pierwszy raz jadłam w kawiarni podczas babskich ploteczek. Bardzo mi smakował i od razu zaczęłam kombinować, jak można go zrobić samodzielnie w  domu. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że przepis na kokosowy pudding jest tak prosty! Szybko stał się moim deserowym ulubieńcem. Zyskał uznanie dzięki niezwykłemu aromatowi, bardzo ciekawej konsystencji i przede wszystkim smakowi.

Połączenia słodkiego mango, zmysłowego kokosa i tajemniczego chia musi być kuszące!

A  jeśli dodam, że nasiona chia poprawiają przemianę materii, dają uczucie sytości, i  wzmacniają układ kostny, to już chyba nie będę musiała Was dłużej zachęcać, co? :-D

Zapraszam do wspólnego rozpieszczania zmysłów! Zwłaszcza, że mamy dziś Dzień Kobiet :-D

 

Składniki:

- 400 ml mleczka kokosowego,

- 1 łyżka jasnego miodu,

- 1 dojrzałe mango zmiksowane na gładko,

- 4 płaskie łyżki chia

- opcjonalnie świeże owoce do dekoracji lub prażone płatki migdałowe

 

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe dokładnie mieszamy z miodem.
  2. Następnie dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy trzepaczką rózgą, aby nasionka nie opadły na dno (bo wówczas powstaną nieestetyczne grudki). Odstawiamy na 15 minut.
  3. Po wskazanym czasie ponownie mieszamy masę i przelewamy do salaterek, które zabezpieczamy folią aluminiową. Pozostawiamy w lodówce na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc :-) .
  4. Gotowy pudding ozdabiamy musem z mano i ulubionymi owocami.pudding z chia z dodatkami

Płatki migdałowe podprażone na suchej patelni doskonale wzbogacą aromat deseru.

Moimi ulubionymi dodatkami są borówki i jeżyny, ale maliny sprawdzą się równie dobrze.   Mam nadzieję, że Was skusiłam, bo zdecydowanie warto :-D

 

Ja dziś świętowałam Dzień Kobiet z pucharkiem kokosowego puddingu w ręku.

A Wy jak spędziliście ten wyjątkowy dzień?

Rozpieszczaliście, czy byliście rozpieszczani?

4 komentarze do “Kokosowy pudding chia z mango – kusi i pobudza zmysły

  1. Wspaniały deser! Wygląda znakomicie a składniki wskazują na to, że smakuje równie dobrze. Dziękuję za inspirację. „Chia” to obecnie bardzo rzadki wyraz w moim słowniku kulinarnym. Czuję, że niedługo nie będę miał siłę dalej się mu opierać. Nie ukrywam, że dokładasz właśnie do tego swoje trzy gorsze :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

    • Słodkie mango może troszke pomóc w tej niechęci do chia;)

      Faktycznie, te nasiona to samo zdrowie:)

      Ale zapraszam też do innych przepisów bez chia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>