Domowe mleko kokosowe

mleko kokosowe
2 Flares Facebook 0 Google+ 2 Filament.io Made with Flare More Info'> 2 Flares ×

Uwielbiam smak kokosa, kojarzy mi się ze słońcem i wakacjami

Dlatego chętnie przyrządzam roślinny napój z wiórków kokosowych.

Jego aromat wypełnia cały dom i zdecydowanie uzależnia;).

 

Szklaneczka ciepłego mleka kokosowego idealnie pasuje do domowych ciasteczek.

Świetnie się sprawdzi do zabielania zup, do deserów, koktajli,  naleśników, czy sosów.

 

Takie mleko to ratunek dla osób z nietolerancją laktozy lub na diecie.

 

Podpowiem jeszcze, że gdy jesteście przeziębieni, to nie pijcie proszę mleka krowiego, ponieważ pobudza ono produkcje śluzu, który atakuje nos… Wówczas mleko kokosowe będzie fajnym zamiennikiem A, gdy już dojdziecie do siebie, to możecie wrócić do mleka krowiego;) Sama też je lubię i zamiennie z kokosowym popijam

 

Wracając do mleka kokosowego, co będzie nam potrzebne do jego przygotowania?

Woda, wiórki kokosowe (bez siarczanów!), gaza, gęste sito, blender i odrobina dobrych chęci

 

 

Składniki:

- 2 szkl, wiórków kokosowych,

- 4 szkl, ziemnej przegotowanej wody

 

Przygotowanie:

 

1.W garnku umieszczamy 2 szklanki wiórków kokosowych i 2 szklanki wody. Całość zagotowujemy, pamiętając o częstym mieszaniu. Po czym odstawiamy do wystygnięcia.

2. Letnią masę blendujemy.

3. Na gęstym sicie umieszczamy gazę.

4. Małymi partiami przekładamy koksową masę na gazę i zdecydowanie lecz delikatnie wyciskamy mleko do suchej miski.

5. Pozostałe wytłoczki z kokosa, ponownie umieszczamy w garnku i zalewamy 2 szklankami wody.

6. Całość mieszamy, gdy się zagotuje zdejmujemy z gazu.

7. I analogicznie, jak za pierwszym razem, czekamy, aż napój ostygnie (wystarczy temperatura, która pozwala włożyć rękę do masy) i blendujemy.

8. Wytłoczki znów wyciskamy przez gazę.

9. Powstałe mleko przelewamy przez czystą gazę wyłożoną na gęstym sicie. Dzięki temu mamy pewność, że w mleku nie będą pływać wiórki kokosowe.

10.Gotowe mleko/napój roślinny zagotowujemy.

11. Wystudzone mleko kokosowe przelewamy do czystych i co ważne suchych słoików, lub jak u mnie butelek z szeroką szyjką.

 

 

Tak przyrządzone mleko możemy trzymać w lodówce do 7 dni.

Mleko zaraz po przygotowaniu wygląda jak krowie, jednak po chwili rozwarstwi się. Jest to naturalne zjawisko. Tłuszcz zbierze się na górze i powstanie śmietanka kokosowa. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelką i płyn znów uzyska jednolitą konsystencje.

rozwarstwione mleko kokosoweTestowałam już różne przepisy na mleko kokosowe.

Ten jest idealny – napój jest trwały i niezwykle aromatyczny.

 

2 paczki wiórków kokosowych są zdecydowanie tańsze od gotowych napoi roślinnych. Nie dość, że oszczędzamy, to jeszcze korzystamy na smaku

 wytłoczki kokosowe

Ps. Wytłoczki pozostałe po produkcji mleka kokosowego proszę rozłożyć na suchej blaszce i zostawić do wyschnięcia na kilka dni (najlepiej poza zasięgiem dzieci).

W następnym poście podpowiem co można z nich zrobić

 

Jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione mleka roślinne?

 

Życzę smacznego

 

10 komentarzy do “Domowe mleko kokosowe

  1. Czasami kupuję mleczko kokosowe, dodaję go do kremowych zup i curry. Nie sądziłam, że tak łatwo można zrobić je w domu! Muszę wypróbować przepis, akurat mam paczkę wiórek : ) Mleczko (nie rozwarstwione) bardzo apetycznie wygląda i jestem ciekawa, czy będzie podobne do tego ze sklepu. W każdym razie dzięki za ten przepis i cenne informacje. Nie wiedziałam, że mleko krowie jest niewskazane przy przeziębieniu. Widać na blogach kulinarnych można nauczyć się nie tylko gotowania : ) Pozdrawiam

    • Mój lekarz mnie uświadomił, że na czas kataru lepiej odstawić melko krowie i ogólnie nabiał.

      Jak widać gotowanie może być bardzo pouczające;)

      Życzę pysznego-własnego mleka kokosowego:)

  2. No proszę, a jak tylko zachoruje to każdy mi wciska mleko krowie i na nic się zdają moje tłumaczenia, że nie toleruję białka mleka krowiego. Dziękuję Ci noże teraz z dwoma argumentami dadzą mi spokój ;) przepis na mleczko kokosowe również dodaję do zakładek. Jeszcze do niego wrócę! Pozdrawiam

    • Nas lekarz pouczył o śłuzogennych właściwości mleka.
      Wiem, że teorii na temat mleka krowiego jest wiele („Pij mleko będziesz Wielki”/ „Pij mleko będziesz kaleką”).

      Ale moim zdaniem trzeba słuchać własnego organizmu.
      Nie należy sugerować się modami, tylko własnym zdrowiem i smakiem:)

      Życzę smacznego mlekczka kokosowego:)

    • Proste, proste – tylko chęci trzeba ;)
      Zachęcam, bo własnoręcznie wykonane jest lepsze od kupnego i zdecydowanie tańsze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>