Pokręcone faworki – chruściki

faworki tacka
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

 SONY DSCTłusty czwartek zobowiązuje… do jedzenia faworków, zwanych również chruścikami!:) Zachęcam do ich samodzielnego wykonania, najlepiej w rodzinnym gronie. My jesteśmy ich fanami i co roku robię je w innej odsłonie. Dziś pozwoliłam sobie na kulinarną ekstrawagancje i zakręciłam faworki w spirale. Chruściki smakują znakomicie i przy tym zaskakują swoją formą. Klasyka w nowej odsłonie.

 

Składniki:

- 2 jajka,

- 140 g mąki pszennej,

- 100 ml mleka,

- 1 kostka smalcu,

- kieliszek rumu,

- 1 łyżka cukru pudru,

- skórka cytrynowa,

- szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

  1. Białka i sól ubijamy na sztywną pianę.
  2. Żółtka miksujemy przez kilka minut z łyżką cukru pudru i mlekiem.
  3. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy.
  4. Faworkową masę umieszczamy w rękawie cukierniczym lub w czystej torebce foliowej, w której delikatnie nacinamy rąbek.
  5. Na rozgrzany smalec wyciskamy ciasto. Staramy się formować zgrabne wzorki, w moim przypadku to spirale.

 

Faworki smażą się bardzo szybko, wystarczy im kilka sekund z jednej strony.

Gotowe odsączamy ze zbędnego tłuszczy za pomocą ręcznika papierowego i dekorujemy cukrem pudrem.

Proste prawda?:)

Życzę smacznego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>