Sznycelki z indyka w chrupiącej panierce – pyszne i lekkostrawne

Sznycelki z indyka w chrupiącej panierce
15 Flares Facebook 0 Google+ 15 Filament.io Made with Flare More Info'> 15 Flares ×

sznycelki.bmpDanie łatwe, szybkie i pyszne. Czas jego wykonania to zaledwie 15 minut! Przepis polecam wszystkim nie mającym czasu na gotowanie. Cząber doskonale podkreśla smak indyka, a kukurydziana panierka zachwyci kubki smakowe. Sznycelki, to dietetyczna alternatywa dla osób zmuszonych liczyć kalorie.

Składniki:
·    400 g sznycli z indyka,
·    mąka krupczatka,
·    potłuczone płatki kukurydziane,
·    1 jajko,
·    ½ szkl. mleka,
·    Szczypta soli i pieprzu,
·    Szczypta słodkiej papryki,
·    Szczypta chili,
·    Szczypta cząbru,
·    Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

1.    Jajko mieszamy z mlekiem oraz przyprawami.
2.    Sznycle delikatnie tłuczemy piąstką, a następnie odpowiednie:
- obtaczamy w mące,
- po czym zanurzamy w jajku z przyprawami,
- a na koniec obtaczamy w płatkach kukurydzianych.
3.    Na rozgrzanym oleju kokosowym pieczemy sznycle na złoty kolor.

Do smażenia sznycli użyłam oleju kokosowego, ponieważ jest dietetyczny i niezwykle zdrowy. Natomiast zastosowanie mąki krupczatki sprawia, że panierka nie odpada od mięsa – to sprawdzony trik, którego nauczyła mnie babcia

Życzę smacznego!
Sznycelki z indyka w chrupiącej panierce

3 komentarze do “Sznycelki z indyka w chrupiącej panierce – pyszne i lekkostrawne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>