Miętowe puree z zielonego groszku

Miętowe-piuree-z-groszku
24 Flares Facebook 0 Google+ 24 Filament.io Made with Flare More Info'> 24 Flares ×

Puree z zielonego groszaku to doskonała, zielona alternatywa dla zwykłego puree ziemniaczanego. Zachwyca aksamitnym smakiem okraszonym miętową nutą. Intensywnie zielony kolor pięknie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi.

 

Składniki:

  • 450 g mrożonego zielonego groszku,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli,
  • szczypta białego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • kilka posiekanych liści mięty

 

 

Przygotowanie:

    1. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować w osolonej wodzie pod przykryciem na dość mocnym ogniu (przez 15 minut od momentu zagotowania się wody). Następnie dodać mrożony groszek i gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
    2. Odcedzić, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie rozdrobnić blenderem.

 

Przepis jest niezwykle łatwy i ekspresowy w wykonaniu– bo w kuchni powinno być smacznie, szybko i kolorowo.

Miętowe-piuree-z-groszku

Życzę smacznego!

 

18 komentarzy do “Miętowe puree z zielonego groszku

  1. Mhm… brzmi apetycznie. Na pewno przepis wypróbuję za jakiś czas, bo póki co jestem matką karmiącą i musimy trochę poczekać na groszkowe smakołyki. Samo zdrowie i wygląda obłędnie . :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>