Ugotowane pulpety – idelane dla dbających o linię i ceniących dobry smak

pulpety2.bmp
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Dzień dobry w ten piękny dzień:) Tak cudowna pogoda zachęca do smacznego i lekkiego obiadu. Proponuje delikatne pulpety ugotowane w warzywnym wywarze,  a następnie połączone gęstym sosem koperkowym. Gotowane mięso jest zdrowsze od smażonego, więc zabierajmy się do pracy;)

Składniki (bulion + sos):

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 8 łyżek mleka,
  • 4 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu,
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • koperek,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • biały pieprz,
  • szczypta soli

Składniki (pulpety):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1,200 ml zimnej wody, a następnie dodajemy poszatkowane w kostkę warzywa: marchewkę, pora i pietruszkę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem w kulkach. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
  2. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kule i od razu kładziemy je do wywaru. Pulpety gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po wskazanym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową z wywaru.
  3. Bulion zaprawiamy śmietaną rozmieszaną z mlekiem, mąką, białym pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek oraz ponownie umieszczamy w nim pulpety.

Pulpety doskonale czują się w towarzystwie młodych ziemniaczków oraz mizerii.

Moja rodzina uwielbia te pulpety.  Domownicy cenią ich delikatny i wyrafinowany smak. A ja czuję się usatysfakcjonowana:)

pulpety2.bmp

Życzę smacznego!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>