Ekspresowa pascha dla leniwych

Pascha
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć paschy – to słodkie danie pochodzi z kresów. Kuchnia kresowa jest wielokulturowa i doskonale wpisała się w naszą kulinarną tradycję. Podstawą paschy jest twaróg oraz bakalie. Ja prezentuję ekspresową wersję tego dnia. Jej wykonania nie jest kłopotliwe. W smaku jest niezwykle aksamitna i delikatna.

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 1/2 śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 cytrynowa galaretka,
  • 3 żółtka,
  • czubata szklanka rozdrobnionych bakali (skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, potłuczone orzechy, itp.)

Wykonanie:

  1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem producenta, z tym,  że ilość wody umniejszamy o pół szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Żółtka wraz z cukrem pudrem ucieramy na kogel-mogel.
  3. Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę, a następnie wlewamy do zwilżonej wodą salaterki lub kompotierek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak widać przepis jest bardzo prosty, zachęcam do skuszenia się:)

Tak przygotowana pascha rozpływa się w ustach.

pascha2

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>