Studenckie risotto – czyli obiad na sesję

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Wegetariańskie risotto, to mój ulubiony obiad z czasów studenckich. Danie jest szybkie, tanie i smaczne. Studenci nie mają czasu na gotowanie, zwłaszcza teraz, gdy zbliża się sesja;) Zatem, zachęcam do wypróbowania tej jednogarnkowej potrawy. Mięsożercy mogą dodać do risotta upieczoną pierś z kurczaka i będzie, jak znalazł;)

Składniki:

- 1 opakowanie szpinaku mrożonego (najlepiej liściastego),

- 2 saszetki ugotowanego ryżu,

- 8 pomidorków koktajlowych przeciętych na pół,

- 4 posiekane pomidory suszone,

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 4 łyżki śmietany 18%,

- ½ opakowania sera pleśniowego pokrojonego w kostkę (Camembert lub Brie),

- garść drobno posiekanego koperku,

- 4 łyżki masła klarowanego,

- szczypta gałki muszkatołowej,

- sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj szpinak i czosnek. Całość duś na średnim ogniu.
  2. Do miękkiego szpinaku dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i skonsumuj;)

 

Przepis przewiduje obiad dla 2 osób.

Zwykle większość wymienionych produktów mamy w naszych lodówkach. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu nie tylko przez studentów;)

 

 Życzę smacznego!studenckie rosotto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>