Ryba w zalewie pomidorowej – idealna na Sylwestra

Ryba w zalewie pomidorowej
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Każdy wie, że rybka lubi pływać – moja pływa w zalewie pomidorowej:).

Danie jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.Ryba w zalewie pomidorowej

Delikatne mięso ryby w połączeniu z pomidorową zalewą działa obłędnie na kubki smakowe!:)

Nie wyobrażam sobie Świąt ani Sylwestra bez tej potrawy.

 

Składniki (ryba):

  • 1 kg mintaja lub dorsza (filety),
  • 2 jajka,
  • garść mąki krupczatki,
  • garść bułki tartej,
  • sól, pieprz i ewentualnie przyprawa do ryb

Składniki (zalewa):

  • 3 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 drobno poszatkowane cebule,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe

Przygotowanie:

  1. Rybę dzielimy na małe kawałki i obtaczamy w mące krupczatce, a następnie w rozmąconym jajku z przyprawami i na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
  2. Do rondelka wlewamy 3 szklanki wody wraz z pozostałymi składnikami zalewy. Całość zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
  3. Upieczoną rybę wkładamy do zimnej zalewy i gotowe:)

Danie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Polecam wszystkim fascynatom ryb i nie tylko!

Smacznego:)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>