Tarta cytrynowa – ciasto, które rozjaśni pochmurne dni

tarta cytrynowa - cała
3 Flares Facebook 0 Google+ 3 Filament.io Made with Flare More Info'> 3 Flares ×

Zimowe popołudnia bywają ciemne i chłodne. Możemy się przed nimi obronić odrobiną słońca zaklętą w tarcie cytrynowej. Wykonania ciasta jest łatwe i szybkie. Sprawi nam wiele radości, a nasze kubki smakowe oszaleją z rozkoszy.

Zatem nie pozostaje nami nic innego, jak tylko przystąpić do pieczenia tarty, która poprawia nastrój:)

Składniki (spód):

  • 150 g herbatników maślanych,
  • 1 białko,
  • masło do nasmarowania formy

Składniki (nadzienie):

  • 3 żółtka,
  • 350 ml wody,tarta cytrynowa - cała
  • 200 g cukru,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 80 ml soku cytrynowego,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 30 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki

Składniki (beza):

  • 50 g cukru,tarta cytryniwa - kawałek
  • 3 białka

 

Przygotowanie (spód):

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180° C, tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
  2. Herbatniki wsypujemy do mocnej siatki i tłuczemy je wałkiem do ciasta. Następnie mieszamy je z białkiem i wylepiamy nimi dno tortownicy. Całość zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.

Przygotowanie (nadzienie):

  1. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka odłożyć, a żółtka wymieszać trzepaczką z 350 ml wody.
  3. Do garnka dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz mieszankę żółtek z wodą – całość wymieszać. Powoli podgrzewać, nie zapominając o mieszaniu.
  4. Gdy krem zgęstnieje dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Całość wymieszać na jednolitą masę i przełożyć na upieczony wcześniej spód.

Przygotowanie (beza):

  1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  2. Bezę wyłożyć na (jeszcze ciepły )krem cytrynowy.

Całość pieczemy 20-25 min w temperaturze 180° C. Wystudzone ciasto trzymać w lodówce do momentu podania.

Tartę cytrynową polecam również na święta – swym kwaskowym smakiem będzie się wyróżniać wśród słodkich makowców, serników, czy pierników.

 

Smacznego!:)

15 komentarzy do “Tarta cytrynowa – ciasto, które rozjaśni pochmurne dni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>