Naleśniki z jajecznym nadzieniem – pyszne!

Naleśniki z farszem jajecznym
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Naleśniki z farszem jajecznymNaleśniki jakie są każdy wie, a jednak każdy przygotowuje je w inny sposób:)

Dziś zaprezentuje przepis na naleśniki z nadzieniem jajecznym – rewelacyjne i oryginalne danie. Miałam przyjemność poczęstować nimi zdeklarowanego mięsożercę – zakochał się w nich i nie przeszkadzało mu, że nie ma w nich mięsa:)

Składniki (ciasto):

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jaka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia

Składniki (nadzienie):

  • 4-5 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • łyżka masła i mąki,
  • sól,
  • świeżo zmielony lub młotkowany pieprz,
  • olej do zmażenia

Przygotowanie (naleśniki) :

  1. Mąkę przesiewamy, mleko mieszamy z wodą.
  2. Jajka miksujemy w celu uzyskania puszystej masy.
  3. Do jajek stopniowo dodajemy mąkę i mleko z wodą – całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy cienką warstwę ciasta  – pieczemy z obu stron na złocisty kolor.

Przygotowanie (farsz):

  1. Jajka obrać ze skorupek i posiekać na drobną kostkę.
  2. Masło roztopić w rondlu, dodać mąkę – całość wymieszać i zdjąć z ognia.
  3. Stopniowo dolewać do masy mleko oraz jogurt naturalny – zagotować, stale mieszając i następnie zdjąć z ognia.
  4. Posiekany szczypiorek i jajka dodać do „śmietankowej” masy, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotowanie (finał):

  1. Ciepłym farszem posmarować naleśniki i zwinąć je w ciasne ruloniki.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić naleśniki.

Tak przygotowane naleśniki można podawać jako samodzielne danie z surówką z kiszonej kapusty lub jako dodatek do żurku.

Jajeczne naleśniki wyglądają bardzo kusząco, a smakują jeszcze lepiej;)

Życzę miłej zabawy podczas przygotowywania obiadu.

Smacznego!

6 komentarzy do “Naleśniki z jajecznym nadzieniem – pyszne!

  1. Naleśniki ok. Ciasto tylko słabe. Ogólnie do farszu dodałbym jeszcze serek topiony i wtedy przepis byłby w sam raz. Pozdrawiam.

    • Ciasto jest delikatne w smaku, ale jak widać, każdy z nas ma swoje preferencje;) Chętnie dodam przy następnej okazji serek topiony i dam znać, jak to wpłynęło na danie:)

    • Moim zdaniem sos jest zbędny, bo jest go wystarczająco dużo w nadzieniu:) Ale myślę, że można spróbować z sosem śmietanowym:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>