Zupa krem z indyka – tradycyjny krupnik w nowej ekspresowej odsłonie

krupnik-zupa krem
1 Flares Facebook 0 Google+ 1 Filament.io Made with Flare More Info'> 1 Flares ×

Dziś prezentuję niezwykle sycące danie – krupnik z indyka. Gęstą zupę podaję w postaci kremu. Delikatne mięso indyka dodaje daniu lekkości. Polecam tę zupę wszystkim smakoszom oraz osobom dbającym o linię. Dodatkowym atutem tego dania jest szybkość wykonania – polecam krupnik wszystkim zapracowanym:)   krupnik-zupa kremSkładniki:

  • 2 litry wody,
  • włoszczyzna (ja preferuję tę mrożoną – 1/4 opakowania),
  • 200 g piersi z indyka,
  • 100 g kaszy perłowej,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • sól, pieprz mielony,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 kulki pieprzu oraz ziela angielskiego,
  • śmietana,
  • pęczek pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej włoszczyznę oraz wszystkie przyprawy – całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na silnym ogniu przez 15 minut.
  2. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z indyka, poszatkowane ziemniaki oraz kaszę perłową- całość  gotujemy przez 45 minut.
  3. Ugotowaną zupę miksujemy na gładką maskę.
  4. Podajemy ozdobioną kleksem z śmietany oraz posypaną natką pietruszki.

Danie jest niezwykle konkretne – gęste i sycące. Osoby, które twierdzą, że nie lubią zup – natychmiast zmienią zdanie, gdy tylko jej spróbują:)   Życzę smacznego:)

2 komentarze do “Zupa krem z indyka – tradycyjny krupnik w nowej ekspresowej odsłonie

  1. bardzo dobra zupka i prosta w przygotowaniu! wychodzi przepyszna nawet jak zmieni się odrobinę proporcje składników.dzięki za ten przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>