Lekki sernik pływający – prosta receptura mojej mamy

sernik
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Niedzielne popołudnie zobowiązuje do pysznego deseru zjedzonego w doborowym towarzystwie.  Aby umilić te ulotne chwilę proponuję lekki sernik według przepisu mojej mamy.  Goście uwielbiają jego delikatny smak i nieśmiało podają mi talerzyk, abym nałożyła kolejny już kawałek ciasta:)sernik

Składniki (kruche ciasto):

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka smalcu,
  • 5 dkg margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko (białka odkładamy do oddzielnego naczynia – zrobimy z nich bezę)

Składniki (masa serowa):

  • 1/2 kg sera do serników (ja preferuję ten o smaku waniliowym),
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka (białka odkładamy do oddzielnego naczynia – zrobimy z nich bezę),
  • 1/4 olejku pomarańczowego,
  • rodzynku lub żurawina

Składniki (beza):

  • niewykorzystane białka,
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta kruchego wymieszać ręką w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji „wysmarować” ciastem dno i ranty tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto jest dość lepkie – i tak ma być;)
  2. Wszystkie składniki masy serowej wlewamy do wysokiej miski i delikatnie miksujemy. Folia aluminiowa może nas uchronić przed pryskaniem. Gładką masę serową ostrożnie wlewamy (jest płynna, stąd nazwa ciasta) do wysmarowanej ciastem tortownicy.
  3. Blachę z sernikiem wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 50 minut w termoobiegu.
  4. Pod koniec pieczenia ciasta ubijamy na sztywną masę pozostałe białka z cukrem. Smarujemy nimi upieczone ciasto (opcjonalnie masę bezową można ozdobić garścią płatków migdałowych), a następnie zapiekamy przez 15 minut.

sernik_kawałek

Ciasto ma bardzo delikatny smak i lekką konsystencje. Rozpływa się w ustach:)

Nie wyobrażam sobie świąt lub uroczystości rodzinnych bez tego przysmaku!

 

Życzę smacznego:)

19 komentarzy do “Lekki sernik pływający – prosta receptura mojej mamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>