Szarlotka jaglana – pyszne ciasto bez mąki i jajek

szarlotka jaglana
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Szarlotka jaglana to świetna alternatywa dla osób dbających o dietę i unikających glutenu. Jest pyszna i niskokaloryczna.

Łasuchy, które nie liczą kalorii i nie wiedzą co to gluten też ją pokochają.

Ciasto jest trwałe, im dłużej stoi, tym jest lepsze. Przyznam jednak, że sztuką jest, aby przetrwało w stanie nienaruszonym kilka dni ;-) Szarlotce jaglanej trudno się oprzeć:)

Poniżej podaję przepis na sporą rodzinną porcje.

Szarlotka jaglana - cała

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 4 szklanki mleka (1,5% dla unikających tłuszczu, ja preferuję 3,2%),
  • 1,4 kg słodkich jabłek,
  • 1/2 szklanki białego cukru (osoby unikające cukru mogą go zastąpić Stevią, Ksylitolem, Erytrytolem lub słodzikiem),
  • 1/2 opakowania cynamonu,
  • odrobina brązowego cukru do ozdoby,
  • garść żurawiny i płatów migdałowych- do ozdoby,
  • opcjonalnie 2 łyżki chia, jeśli mamy bardzo soczyste jabłka (wówczas nie ma problemu z ewentualnym nadmiarem soku z jabłek)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą – dzięki temu unikniemy goryczkowatego posmaku.

W międzyczasie w garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę i przykrywamy pokrywką. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu przez około 15 do 20 minut (do uzyskania sypkiej konsystencji).

Gdy kasza się gotuje, my ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie mieszamy je z cynamonem i białym cukrem/słodziwem.

Kolejnym krokiem jest wysmarowanie tortownicy (średnica około 25 cm) tłuszczem i wyłożenie na nią  kaszy jaglanej – do tego celu zużywamy 2/3 jej objętości.

Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy żurawiną, płatkami migdałowymi oraz odrobiną brązowego cukru.

Tak przygotowane ciasto zapiekamy (bez przykrycia) na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Zapewniam, że zapach ciasta zwabi dzieci do kuchni, a sąsiadów na kawę;)

Ciasto jest bardzo syte, dzięki czemu idealnie nadaję się na tort:)

Jeśli nasze moce „przerobowe” są małe (czyt. mało jemy), możemy zredukować o połowę proporcje składników.

 

Smacznego:)

45 komentarzy do “Szarlotka jaglana – pyszne ciasto bez mąki i jajek

  1. Zawsze się zastanawiam, czy kasza ma dobrą konsystencję na spód bez mielenia? Nie czuć grudek? O, i czy ma być sypka czy klejąca?

    • Kasza jaglana po ugotowaniu jest sypka, ale dzięki pieczeniu w piekarniku uzyskuje konsystencje ciasta. Nie rozpada się, jest zwięzła, a jednocześnie wilgotna. Coś pysznego:)

  2. Wygląda apetycznie :) ale jak dla mnie to niestety tylko wygląda. Upiekłam zgodnie z przepisem i strasznie się rozczarowałam – wg męża smakuje jak trociny z dodatkiem jabłek :) jednak pozostanę wierna mące i jajkom. Pozdrawiam

    • Wierność to podstawa;)
      Trociny? Czy kasza została spreparowana zgodnie ze wskazówkami, czyli zlana na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą?
      Ważne jest też, aby nie podnosić pokrywki podczas gotowania kaszy na małym ogniu:)

  3. Zastanawiam się, czy można użyć spodu tego „ciasta jaglanego” do innych ciast? Tzn. np zrobić taki spód z kaszy gotowanej na mleku pod masę serową?

  4. Kasze jaglana odkryłam dopiero niedawno, ale jadam ja zawsze na ” jarzynowo „. Dzis pokusiłam sie na jej słodką wersję i upiekłam tą szarlotkę. No, pycha !!! Szybko, prosto i baaardzo smacznie. Troche ją ” uzdatniłam” po swojemu, i dałam trochę masła i łyzeczkę cukru do kaszy, mniej cukru do jabłek. Górę polałam odrobiną roztopionego masła wymieszanego z cynamonem i ciemnym cukrem. No i płatki migdałowe oczywiście. Szarlotka wspaniała !
    Polecam wszystkim i dziekuję autorce .

    • Ja również dziękuję – cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Świetnie, że dostosowałaś go do swoich preferencji, o to właśnie w gotowaniu/pieczeniu chodzi:D

  5. szalu nie ma niestety kasza sie sypie mimo jablek soczystych wiec nie weim jakim cudem spod ma sie trzymac ,zjadliwa ae bez zachwytu jalowa,jak dla odchudzajacych sie to dobra ale nie trzym ais elupy i nawet nie da sie przelozyc na talerz

    • Witam, myślę, że problemy ze spodem wynilają właśnie ze soczystości jabłek. Prawdopodobnie nadmierna ilość soku rozluźniła ciasto. A na przyszłość sugeruję w takiej sytuacji dłużej piec ciasto, dzięki temu sok się zredukuje i kasza nie będzie się rozpadać. Co do smaku ciasta, to wiadamo, każdy ma inne upodobania. Zawsze może Pani podkręcić smak większą ilością słodziwa, cynamonu czy imbiru. Życzę powodzenia i dziękuję za odwiedzenie mojego Bloga :D

    • Witam, nigdy nie zmieliłam kaszy po ugotowaniu – ale zainteresowała mnie Pani tym. Muszę koniecznie wyprbować ten pomysł:) Dziękuję za ciekawą sugestie :)

  6. Witam, co prawda smaczne :-) ale mi niestety się rozpada spód. Zrobiłam kasze na mleku sojowym, po ugotowaniu była delikatnie kleista. Czy to wina rodzaju mleka? jego ilości? czy długości gotowania? Z góry dziękuję za podpowiedź bo bardzo bym chciała zrobić jak w oryginale :-)

    • Witam serdecznie. Myślę, że spód rozpada się przez nadmierną ilość pysznego soku z jabłek. Może ewentualnie następnym razem odrobinę dłużej pozostawi Pani ciasto w piekarniku, aby sok zredukował się i lepieł związał kaszę:)

  7. Zrobiłam. Szału nie było. Najlepsze z tego są jabłka. Szarlotki poza zapachem nie przypomina wcale. Zaznaczam, że kaszę lubię, ale niestety, jako substytut prawdziwego ciasta – to – sprawdza się kiepsko. Do zjedzenia i zapomnienia. Tragedii nie ma, ale drugi raz nikt w domu tego „ciasta” nie chciał jeść – ani dorośli, ani dzieci.

    • Ta propozycja najbardziej przypada do gustu ludziom szukającym fit słodkości, unikającym glutenu czy białej mąki. Wszystko zależy od Państwa upodbań i przyzwyczajeń kulinarnych. Ale proszę się nie zrażać w poszukiwaniu alternatywnych słodyczy. Jeśli nie ten przepis, to może inny u mnie lub kogoś innego. Ważne, że jest Pani odważna w kuchni i poszukuje nowych smaków :D

  8. Ja dodalam dwie lyzki chia nasionek do jablek zeby nadmiar soku pochlonely. Dodalam tez xylitol I ekstrakt z wanili do kaszy po ugotowaniu. Mniam, dziekuje za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>