Ekspresowe klopsy z soczewicy

klopsy ze soczewicy
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 0 Flares ×

Uwielbiam mięso, ale czasem mam ochotę na coś lżejszego.

Bywa również, że muszę zrobić obiad na już, wówczas ratuje mnie soczewica.

Poniżej przepis na obiad szybki i zdrowy:)

 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 średniej wielkości cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • kaszka kuskus lub potłuczone płatki kukurydziane (panierka),
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W międzyczasie rumienimy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem rozgniecionego czosnku.

W dużej misce mieszamy ugotowaną i odcedzoną wcześniej soczewicę z cebulką i czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki – całość mieszamy. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w surowej kaszy kuskus lub potłuczonych płatkach kukurydzianych. Gotowy pulpet smażymy na zloty kolor.

Danie proponuję podawać z kaszą pęczak z warzywami.

 

Smacznego:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>